GALA TOP 10 SUCEVENI - EDIȚIA DECEMBRIE 2019
Dumbrăveni, capitala culturală a României
Poate că titlul acestui material pare pretenţios la prima vedere, dar când aceste cuvinte vin din partea unora dintre cei mai importanţi oameni ai elitei culturale a României, ele capătă altă conotaţie.
„Dumbrăveniul funcţionează ca un fel de filială în teritoriu a Academiei Române, pentru că răspândeşte vorba dulce, apără limba şi cultura românească, apără istoria, etnografia, şi acestea sunt lucruri care au intrat în atenţia Academiei Române încă de la fondarea ei”, este de părere academicianul Ioan-Aurel Pop, preşedintele în exerciţiu al Academiei Române. În completare, fostul preşedinte al aceluiaşi for elitist, academicianul Eugen Simion, a ţinut să laude „cu toată sinceritatea experimentul ăsta, pe care eu îl numesc experimentul Dumbrăveni”.
Până să fie trase aceste concluzii a fost nevoie de multă muncă şi implicare. Totul a început în 2006, când s-a organizat, cu bani şi oameni puţini, printre care şi academicianul Mihai Cimpoi, din Republica Moldova, prima ediţie a Festivalului Literar „Mihai Eminescu”. An de an, această manifestare a crescut în intensitate şi ca număr de participanţi, şi nu doar că a devenit un reper naţional şi internaţional, dar s-a ales şi cu un „frăţior”, Festivalul „Poeţii Nemurii Noastre”.
Tot ceea ce se întâmplă la Dumbrăveni este posibil prin implicarea primarului Ioan Pavăl şi a secretarului Mihai Chiriac, oameni dedicaţi total acestor proiecte.
Primăria Dumbrăveni şi Academia Română colaborează şi pe linia tipăririi de carte, proiect prin intermediul căruia au văzut lumina tiparului 20 de cărţi.
Implicarea Primăriei Dumbrăveni în diferite proiecte culturale a depăşit graniţele comunei. În acest sens a fost încheiat un protocol de colaborare cu Academia de Ştiinţe din Republica Moldova, iar Primăria Dumbrăveni a devenit partener la Congresul Mondial al Eminescologilor, de la Chişinău. Pentru toate acestea, în cursul anului 2013, primarul şi secretarul comunei au primit brevetul şi medalia „Mihai Eminescu” din partea preşedintelui de atunci al Republicii Moldova.